Poddar och böcker som har inspirerat mig

När jag intervjuadesi Skopje fick jag frågan vilka böcker och poddar som har påverkat mig.

Det var inte så lätt att svara på, men jag har sammanställt lite av det som jag inspirerats av, och som ibland också banat väg för ännu fler fina upplevelser. Att kunna knyta an till vår tids stora tänkare genom att lyssna på eller läsa deras verk är en enorm glädje. Det har aldrig varit lättare, det har aldrig funnits mer att välja på – här är lite av det som format mig.

Poddar

De senaste fem åren har jag lyssnat på engelska poddar, ett väldigt bra sällskap när man pendlar till jobbet. Här är mina fem bästa tips:

Tim Ferriss – Tim visste inte hur man gör en podd men lät inte det hindra honom. Jag har följt honom länge, älskade hans bok The 4-Hour Workweek.Tim går på djupet, han är detaljerad och har långa avsnitt med en massa nyttig information. Det finns många bra avsnitt, en personlig favorit är nummer 139, Meet “Scorpion”, the Real-Life Santa Claus, with an IQ of 197. Det jag gillar är att det öppnar upp en helt ny värld. Otroligt inspirerande!

Tony Robbins– När han startade sin podd blev jag överlycklig. Tony har levererat helt fantastisktmaterial i mer än 30 år. Jag har följt honom i 15 år och besökt två av hans seminarier. I hans podd får du höra experter uttala sig, och ta del av hur Tony interagerar med sina klienter. Det finns ingen som Tony när det gäller att tillägna sig rätt mindset som företagare – testa Jay Abraham part 1 & 2, om du någonsin funderat över försäljning och marknadsföring.

Oprah’sSuperSoulConversations. Jag älskar Oprah. Min mamma brukade titta på hennes program när jag kom hem från skolan. På sistone har jag börjat förstå hur insiktsfull hon är. Hennes podd är ett väldigt bra sätt att återknyta till sig själv, till sin själ. För vi har ju en själ, även om vi inte pratar så mycket om den på jobbet. Lyssna till avsnittet med Byron Katie (en så klok kvinna) om du vill höra intressanta reflektioner. När jag började lyssna på Oprah släppte jag Tim Ferriss – förmodligen för att min själ behövde kompensera för allt fokus på hjärnan.

The way I heard it – Mike Rowe.Det här är korta historier. Reklamen är ett minus men hans budskap fantastiskt. Mike Rowe berättar historier som får dig att känna dig som en insider. Lyssna på Be right back Hon! och John’sPortugeseCousin, det är två riktigt bra historier. Ge honom en chans och fundera sedan på vad som krävs för att lyckas – det är oftast inte bara att gå raka vägen.

Om böcker

Jag har älskat böcker sedan jag var nio år. I huset där jag bodde fanns det knappt några, fast båda mina föräldrar läste. Min pappa fick mig att läsa en del klassiska krigsskildringar – lustigt nog gav det mig en ingång till JockoWillink, en pensionerad amerikansk marinofficer som numera är en populär managementkonsult. Hans bok Extreme Ownership är en bra introduktion till den mentalitet som gör dig till en framgångsrik ledare och företagare.
Min mammas böcker var annorlunda, de öppnade vägen till alternativa perspektiv på vår tillvaro. Många av dem är new age-böcker, en del skulle nog kalla dem flummiga. Jag har hittat mycket inspiration i den kategorin. Way ofthe Peaceful Warrior är en bok som vi båda tyckte mycket om.

Jag har läst högvis med managementböcker, det ingår i mitt jobb, och jag har lärt mig massor. För att skapa rätt inställning skulle jag ändå rekommendera vilken som helst av Tony Robbins’ böcker. Fast om man bor utanför USA ska man inte börja med dem som handlar om ekonomi, även om perspektiven stämmer lika bra för oss som inte är amerikanska medborgare. De är lite för detaljerade och inte så konstruktiva som hans tidigare böcker. Börja i stället med Awaken The Giant Within.

Jag älskar skönlitteratur, och rekommenderar dig att läsa mer av den varan för att få bättre balans – din hjärna och ditt hjärta kommer att tacka dig. Det finns sådant som är bäst att läsa om i en fiktiv värld, eller i science fiction. Flera känner till Ender’s Game, men inte många har läst hela serien, och det är synd. Hela serien är fantastiskt bra. Den tar bland annat upp några av vår tids moraliska dilemman. Speaker for the Dead har påverkat mig enormt. Children of the Mind är ett grymt experiment med många kopplingar till The Matrix(min favoritfilm).

How to WinFriends and InfluencePeople av Dale Carnegie är en klassiker som otroligt nog skrevs för nästan hundra år sedan. Läs den så förstår du att de utmaningar vi har i dag förmodligen är desamma som i alla tider. Verktygen du får i den boken kommer du att ha nytta av i alla livets skeden.

Jag har redan nämnt både Oprah Winfrey och Byron Katie när jag räknade upp favoritpoddar. De återkommer här med Oprahs What I Know For Sure.Oprahs korta krönikor är lätta att ta till sig men påverkar på djupet. Katies LovingWhat Is kan ge dig ditt livs viktigaste och mest utmanande lärdom.

Jag avslutar med en kvinna som jag är hemligt förälskad i (säg det inte till min fru) – Brené Brown. The Gifts ofImperfection är hennes första bok, men du kan även välja DaringGreatlyeller Dare to Leadoch uppleva den mest empatiska managementlitteratur jag någonsin läst. Böckerna använder inte det vanliga managementlingot, detta är riktigt bra skrivet. Hon är en stor inspirationskälla.

I tider när vi söker balans mellan arbete och liv, eller ännu bättre harmoni mellan arbete och liv, tror jag att vi måste ge själen näring också. Managementböckerna bör serveras som smårätter mellan större, mer reflekterande portioner om du frågar mig. Mycketnöje!